To je zajímavá otázka. Odpoveď nevím, ale naše 3. dítě ekzém zatím nemá
. Je fakt, že jsem cosi zkusila a tuto zkušenost se pokusím popsat:
Sklon k atopii se dědí - dítě má půl genetické informace od mámy a půl od táty. Já jsem atopik, obě větší děti byly "klasické" příklady nepotacení se (tj. k mému údivu jakoby jim příroda zcela zazdila tátu, který je zdravý jako ryba
) Kašlavé, ekzematické, často choré. Po letech přišel na svět ještě syn. V mezidobí už jsem věděla, že když jím bezlepkově, přírodně, jen minimum masa..., tak ekzém nemám. V tom jsem pochopitelně pokračovala i v těhotenství s tím, že mne to vyvíjející se dítě strašlivě nutilo jíst ryby - bez krabičky olejovek denně, kusu uzené makrely, filého z tresky na másle to prostě nešlo. Přišel na svět opravdu statný jedinec. Do dvou let byl na bezlepkové stravě. Nevím, je-li to k něčemu, ale tak jsem to někde četla. Zatím je v pohodě. Bez ekzému a marodí opravdu výjimečně. Všichni jsme bez ekzému, ale u nás to opravdu znamená disciplínu v jídle. Rýže se zeleninou, zelenina s jáhlama, žádné exotické ovoce, ne moc mlíka, masa jen občas malý kousek. Prostě taková jaterní dieta. Mnohé celostní systémy spatřují příčinu kožních chorob v nedobrém metabolismu. Jakože játra a ledviny nestíhají očišťovat tělo, tak si toto pomáhá přes kůži, případně sliznice. Takže se snažíme neházet "do kotlů" nic zbytečného navíc, každý paralen si 7x rozmyslím
. Podstatné je, že odpadlo mazání se "zázraky", odpírání si plavání v chlorované vodě.