Ano,pamatuješ si to správně
Pokusím se odpovědět dle svých znalostí a co nejupřímněji:
1. Porod vleže na zádech nemá anipro matku, ani pro dítě žádné výhody. Dokonce k fyziologickému porodu tato poloha vůbec nepatří. Je to takový řekla bych pozůstatek z dob minulých, kdy se takhle rodilo každé mimčo. Pozitiva to má spíše pro porodníka, a to lepší přístup k porodním cestám (nástřih), pomoc porodnímu mechanismu, pokud je to nutné. Také se často stává, že PA pomáhá vysílené rodičce vypudit dítě tlakem na břicho. Také se to nemá, ale dělá se to. Já sama jsem v této poloze rodila ( a ve své domovské porodnici ) nejspíš proto, že docházelo k alteraci (zpomalení) ozev mimi a musela rychle ven. Na rovinu říkám, že mi to bylo v té chvíli šumafuk, moc jsem toho přes bolest nevnímala.
2. "Píchnutí vody" u dobře probíhajícího porodu by se dělat nemělo. Tam to nemá žádný efekt. Dělat se to má když porod nepostupuje, někdy to pomůže a nález na brance začne progredovat. Někdy ovšem ani to nepomůže. Já osobně si ale ani nemyslím, že by to mělo nějaké nevýhody. Možná mi bude někdo oponovat. Už jsem tady viděla i názor, že je tam pak dítě "na suchu". To je ale hloupost, protože nikdy neodejde všechna voda( to by pak bylo špatně i to, že praskla sama), ale pouze voda, co je před hlavičkou. Zbytek tam zůstane. Jak říkám, někdo možná napíše, jaké nevýhody to má, já sama je neznám.
3. Nástřih by se měl dělat jen v tom případě, že hrozí samovolné prasknutí, které musí zhodnotit porodník. Dochází totiž pak k ruptuře, která má "otřepené" okraje,hůř se šije a mnohem hůř se hojí. U nástřihu vzniká pouze menší rána s rovnými okraji a hojí se to lépe. Sice je i mnoho zbytečných nástřihů, aleje to hrozně subjektivní. někdy se zdá, že hráz praskne a nakonec tomu tak není. A někdy je to prostě jenom pohodlnost porodníka, porod je rychlejší a může se jít na kafe
.
4. Poporodní ošetření se dělá co nejdřív asi jenom proto, že dětská sestra to musí zadat do počítače, jiné plus v tom nevidím. Mě třeba ale tolik nevadilo, že když ji osušili, tak ji zrovna zvážili a změřili. Netrvalo to ani minutu.
5. S odnesením dítěte na vyhřívané lůžko, pokud s ním nebylo nic v nepořádku jsem se ještě nesetkala. Pokud se jednalo o nízkou tělesnou teplotu (s tím někdy bývá spojený problém s dýcháním), pak je to dle mého v nejlepším pořádku. U nás jsme se ale vždy snažili o to, aby bylo dítě pčiloženo do půl hodiny po porodu alespoň na pár minut. Maminka sice vydává teplo, ale když jde o zdraví... Ještě to pak jde udělat tak, že se inkkubátor převeze k mamince na pokoj, aby byla s dítkem aspoň v takovémto kontaktu.