Nevím ještě před cca 8 lety jsme se učily při probírání masa, že ze zvířete se využije prakticky vše, jsem sice masožravec, ale při představě že jím kopyta či rohy se mi svírá žaludek
Toto jsem našla:
Želatina
Na toto téma nám stále chodí mnoho dotazů a na želatinu se ptají i návštěvníci našich přednášek.
Co tedy je želatina?
Želatina se získává vařením kůží, pojivových tkání a kostí zvířat, nejčastěji prasat a hovězího dobytka. Používají se k tomu vedlejší produkty, t.j zbytky, masného a kožedělného průmyslu (ano, gumoví medvíd-ci mohou být vyrobeni z toho co zbyde při výrobě bot vašeho souseda). Jako "přírodní" látka je želatina v potravinářském průlmyslu hojně používána.
V čem se želatina používá?
Na výrobů želé - dortových polev, aspiků, gumových medvídků a podobných bonbónů, na zahuštění zmrzlin, jogurtů apod. Někdy I samotná - v potravinových doplňcích.
Proč ji výrobci používají?
Používá se velmi často, protože je to velmi laciné zahušťovadlo.
Existuje rostlinná nebo syntetická želatina?
Ne, pokud je někde uvedena ve složení želatina, vždy je živočišného původu. Želé ale lze vyrábět i z pektinu nebo agaru.
Jak lze želatinu nahradit?
Při vaření a v potravinách se místo želatiny používá pektin a agar. Narozdíl od želatiny, která je bílkovinného původu, jsou agar a pektin sacharidy.
Jsou opravdu gumoví medvídci živočišného původu?
Ano, ve většině případů jsou z vepřové želatiny. Mnozí vegetariáni to nevědí, nebo raději nechtějí vědět. V některých zdravých výživách lze opatřit i neželatinové gumové medvídky a podobné cukrovinky - čtěte ale pečlivě složení, některé jsou jen z bio želatiny, a ta je pochopitelně také z mrtvých zvířat, i když pocházejících z ekochovů.
Jak želatinu poznám ve složení potravin?
Až na některé výjimky je vyznačena na obale ve složení produktu. Je značena jako "želatina". V zahraničí má někdy přiřazené i E - číslo E441. U nás je E 441 ale hydrogenovaný řepkový olej.
Dobrou chuť