Mám opravdu obézní tchýni, která tvrdí, že přibere i ze vzduchu :o) Ale při bližším ohledání je zřejmé, že tomu tak není. Každý den teplý oběd i večeře ve stylu pravé české kuchyně - často knedlíky, omáčky jen šlehačkou, kávu i čaj sladí, pije slazené vody, každý víkend a často i přes týden peče...Aktivní pohyb téměř žádný, neřku-li sport. Vzhledem k tomu, že zákon zachování energie funguje, bylo by divné, kdyby výsledek byl jiný. Samozřejmě, že každý má jiný typ metabolismu, ale je jasné, že s věkem se jistě rychlost metabolismu snižuje a po 40-ce a později si již nemohu dovolit co vždycky. Potom si stěžuje, co ji kde bolí - klouby, páteř. Ale je to jen důsledem toho všeho, co jsem popsala.
Měla jsem babičku, která žila v Německu. Měla těžkou artrozu obou kolen, která vyžadovala umělou kloubní náhradu. Vyšetřil ji ortoped, navrhnul postup léčby, ale pojišťovna si dala podmínku, že péči - tedy obě operace a následnou rehabilitaci zaplatí jen v případě, že nebude obézní. Jinak by si většinu musela hradit sama. Pod lékařským dohledem ve svých téměř 80-ti letech zhubla 16 kg a po zoperování obou kolen z ní byla opět aktivní stará paní, která začala zase naplno žít. A čekalo ji krásných 10 let, které mohla prožít jinak, než že se došourala do nejbližšího obchodu. S kamarádkami znovu začaly jezdit k moři, na hory, na turistické výlety. Prostě krásný konec :o)
Předchozí