Ještě nejdřív k článku. Souhlasím s tím, že tlustí jsou prostě znevýhodněni, a těší mě, že na to a na různé možné příčiny obezity poukázala zrovna K. Cajthamlová. Tu asi nikdo nepodezřívá, že by pro ně chtěla hledat výmluvy. A taky - i pokud si obézní člověk za svou tloušťku může sám, i tak je to odsuzování veřejností nefér. Každý většinou máme nějako neřest, které bychom se rádi zbavili, jen na těch obézních je to vidět na první pohled. Já s nimi prostě cítím, protože jsem do 25 taky byla oplácaná, i když i pohybově aktivní.
A druhá poznámka - nedá mi to. Už se toho napsalo hodně na téma stravování dětí, budování jejich zvyklostí a vzniku obezity. Ale jestli by autoři takových článků neměli dělat osvětu i u veřejných zařízení. Na co se dělá reklama u dětských pořadů, co se jí ve školách a školkách, čím se děti odměňují... třeba ani v MŠ nemají děti moc zeleninových jídel, ve školních jídelnách neumí často zeleninu moc chutně upravit, to samé se nedávno psalo o nemocničních jídelnách. A běžně se třeba i v MŠ jako odměna pro děti používají bonbony, jakoby nebyla jiná možnost drobných dárků. Vím, že se na mnoha místech snaží mnohem víc, před těmi smekám, ale jsou to podle mě čestné výjimky vyplývající z ochoty a nasazení jednotlivců, než že by to bylo pravidlo.
Předchozí