Mame to u nas podobne, tatinek mluvi pouze anglicky a dcera ve svych 3 letech uz perfektne rozlisuje na koho cesky a na koho anglicky.
Myslim, ze nam hodne pomohla ciste anglicka skolka s rodilym mluvcim, kam chodi od 22 mesicu. S tatou se vidi prakticky jen o vikendech a rekla bych, ze bychom nebyly s anglictinou tak daleko, jak jsme dnes
, kdyby nebylo skolky.
Do anglicke skolky bude chodit do svych skoro 7 let, nez pujde do ZS a tu budeme volit uz ceskou. Nerozhodujeme se na zaklade jazyka, ale spis aby dcera pocitovala domov a sounalezitost k nejakemu mistu. V anglickych ZS se deti casto obmenuji a to mi neprijde uplne idealni, kdyz my neplanujeme presun do US, pokud to nebude z nejakeho duvodu nutne.
Jsem si jista, ze u dcery bude vzdy "silnejsi" cestina a to se predevsim projevi na ZS a jeste vice v puberte. Nebaziruji ani na perfektni gramatice anglicke na urovni rodileho mluvciho. Prumerna anglicka gramatika je lehka a nauci se ji treba az v 10 letech. Nechci vylozene za kazdou cenu, aby mela anglictinu na urovni cestiny, protoze by to bylo celkem i neprirozene, kdyz zije v Praze a vetsina jejich kamaradu je cesky mluvicich.
Sourozenci spolu budou mluvit cesky. To si myslim je z 90% tutovka a nevadi mi to.
Mym cilem je, aby dcera mluvila jako skoro-rodily mluvci, nemela problem se domluvit s tatinkem a rodinou v US.
Samozrejme uvazuji o soukromych lekcich od cca 2.tridy, kde by rozsirovala slovni zasobu a zacala pracovat na gramatice. Myslim, ze jakekoli anglicke krouzky ve skole a v jazykovkach nejsou pro takove dite vhodne. Nebo znate nejake?