No věřit mi nemusíš...
Já jsem přesvědčená, že sklony napodobovat konání dospělých mají všechny děti bez rozdílu, ale většina matek je prostě odhání, aby něco nezvoraly nebo nerozbily, a proto také takto malé děti hodně kramaří a bordelí. Ony to nedělají z radosti z kramaření, ale proto, že napodobují chování dospělých (Kramaří hrnce? Napodobují vaření, které vidí u maminky..).
Když zkusíte dítěti dát pokyn, ať něco vyhodí do koše, bude to dělat opravdu velmi rádo, když uvidí, že vy to děláte taky. A mělo by stačit běžný IQ k tomu, aby rok a půl staré dítě pochopilo pokyn "odnes to do koše".
Aspoň u nás to tak prostě funguje.
A protože malej furt lezl do myčky a štrachal v nádobí, tak jsem mu prostě ukázala, jak dát příbory do šuplíku a on to napodobuje. Hrnce a poklice a plastové nádoby pak začal sám uklízet na svá místa, kam patří... Uspokojí tím svoji potřebu štrachat do věcí dospělých, mně tím pomůže a nedělá pak bordel jinde.
Jako pro tebe je to možná utopie, který nebudeš věřit, ale třeba by sis to zrovna s tou myčkou mohla doma vyzkoušet a uvidíš sama...