Já nejsem generál a mám za sebou spoustu chyb... Ale Monty, jak psala, VĚDĚLA že z 99% neměla otěhotnět - že jí to řekli lékaři? To je jisté když mi něco řeknou lékaři? To znamená, že je tam pořád 1%, takže nechápu, proč ve svých letech, ve svém stavu (rozvádějící se) nepoužila antikoncepci. Jistě, stalo se, jistě, mohla to řešit potratem (což je taky kravina), vyřešila to dle jejího názoru nejlépe. Já neznám právní úpravu zákona, ale mám pocit, že žena může uvést do rodného listu jako otce koho chce. Vím o tom, že ještě 9 měsíců po rozvodu je automaticky zapisováno jméno bývalého manžela /byla jsem také vdaná/, ale nemyslím, že by to nešlo řešit jinak.
A jinak co říká zákon (nedalo mi to;-)
Hlava třetí - určení rodičovství
§ 51 (1) Narodí-li se dítě v době od uzavření manželství do uplynutí třístého dne po zániku manželství nebo po jeho prohlášení za neplatné, považuje se za otce manžel matky.
ALE TAKÉ:
§ 52 (1) Za otce se jinak považuje muž, jehož otcovství bylo určeno souhlasným prohlášením rodičů učiněným před matričním úřadem nebo soudem.
§ 53
Souhlasným prohlášením rodičů lze určit otcovství k dítěti ještě nenarozenému, je-li již počato.
atd atd atd a důležité:
§ 58
(1) Narodí-li se dítě v době mezi stoosmdesátým dnem od uzavření manželství a třístým dnem dnem po tom, kdy manželství zaniklo nebo bylo prohlášeno za neplatné, lze otcovství popřít jen tehdy, je-li vyloučeno, že by manžel matky mohl být otcem dítěte. Narodí-li se dítě do 300 dnů po rozvodu manželství a jiný muž o sobě tvrdí, že je otcem dítěte, lze otcovství manžela považovat za vyloučené též na základě souhlasného prohlášení matky, manžela a tohoto muže. Toto prohlášení musí být učiněno v řízení o popření otcovství.
Ze zákona o rodině - podrobně www.epravo.cz
Myslím, že v tu chvíli to bylo pro Monty pouze NEJPOHODLNĚJŠÍ řešení. Protože jistě se to s pomocí dobrého právníka dalo řešit.
Mimochodem Janino, kdybyste (nedej bože) ty a tvoje dcera vědely, že z 99% neotěhotní Anna bez pomoci lékařů, schvalovala bys jí nepoužívání antikoncepce? No ale to jsme odbočily od tématu;-)
Předchozí