Tak já tedy vím jedno, "natrénovat" se to dá, ale chce to opravdu sledovat signály, které dítko vydává a začít ve vhodný okamžik.
Nepraktikujeme bezplenkovku, ačkoli jsme to zkoušela. U první dcerky jsem o její existenci nevěděla, ale byla zlaté dítko. Na roce si říkala na nočníček, během honičky o Vánocích přestala, protože v kočárku měla plínku, a když jsem nereagovala, tak jí nezbylo, než ta plína. A přestala hlásit. Tak jsme začali po novém roce znovu. Na 17ti m byla dcerka bez plínek přes den, s občasnými nehodami
), ale opradu jen občasnmi. Na noc zůstala plínka bezmála do dvou let, ale po odebrání se v noci počůrala jen párkrát.
S batoletem je to nyní jiné. Nepíšu záměrně horší, ale jiné. Chvíli jsem praktikoval BKM, ale pak jsem to vzdala. Nezvládla jsem koordinovat hlídání miminka s dohledem na starší sestřičku nebo jejím voděním do školky a nákupy.... Pravda, do roka se do nočníčku několikrát vyčůrala i vykakala, ale díky hektice o vánočních svátcích přestala a dodneška nic extra. Nehlásí, max bobase po akci. Když jsem ji zkoušela vysadit, jakmile jsem kakání vystihla, zarazila jsem jí to. Sice souhlasím s tvrzením, že každé dítě je jiné, ale taky si myslím, že tréninkem se nic nezkazí. Já jsem líná, takže chování mojeho zlatíčka je odrazem mého přístupu
)