jak,ono to je opravdu v různých povoláních a místech atd. různé. tuhle jsem si četla nějakou diskusi podnikatelů, proč se brání antidiskriminačnímu zákonu - naprosto všichni pokládali za svoje nezadatelné právo ženu prostě nepřijmout, protože má nebo bude mít děti, ty budou určitě nemocné a ona určitě nebude moci pracovat na 100 procent a bude pořád doma. vůbec je nenapadlo, že ne všechny ženy mají děti, ne všechny děti jsou pořád nemocné, ne všechny ženy jsou s nemocnými dětmi pořád doma, muži taky mají děti a třeba s nimi budou doma a navíc pracovní fluktuace mužů z různých důvodů je taky dost vysoká. prostě to mají postavené - ženy ne a šmytec. bylo mi z toho do pláče. jsou ale samozřejmě pozice, kde ti vyjdou vstříc a zajímá je tvůj konkrétní výkon, a ne jejich představy o tvém pravděpodobném budoucím výkonu.
ad jesle: taky jsem bydlela v místě, kde byly státní jesličky volné a blizoučko. ovšem platila bych stejně (a přišla o rodičák) i kdybych tam dala dítě jen na 3 dopoledne v týdnu, jak jsem zamýšlela. navíc už jsem spadala do jiné městské části, takže bych platila cca 6 tisíc měsíčně. takže proto třeba ten nezájem matek o jesle
. kdyby bylo používání flexibilní a cena úměrná, třeba by zájem byl.