Loro, řekla bych, že fyziologii u krav rozumíš hodně dobře, takže to ode mne neber jako napadání. Ale: na co potřebujeme extra vyšlechtěné krávy, které mají těžká vemena a špatně se jim chodí, když se potom hektolitry mléka musejí pordávat pod cenou a vůbec se špatně hledá odbytiště pro přebytky mléka i masa z velkochovů? Není rozumnější podporovat udržitelnější hodpodaření, které je založené spíš na kvalitě a přirozenosti, než na množství? Já byla v USA na farmě, kde byly vlastně krávy polodivoké, byly na prérii, jen na největší zimu chodily do přístřešku. Telata se rodila kravám buď přímo někde na louce a nebo v přístřešku a světe div se - neumírala. Řekla bych, že to bylo i tím, že byla v pohodě a nebyla stresovaná oddělením od matek. A pokud se dodávají oddělenému teleti protilátky, stejně to jeho zdravotní stav vylepší jen částečně - zejména kvůli stresu. Já se vlastně divím, že existují takové velkochovy, když se ví, jaká je kráva křehké zvíře co se týká pohody a třeba i stravy. To, co se dneska dává kravám ve velkochovu ke žrádlu by si moje babička, která pro své kravičky míchala s láskou řezanku a dávala pozor, aby nebyla ani horká, ani studená, vůbec netroufla dát....
Předchozí