Milá Pestřenko,
tak i já - doteď ten tichý šmírák
- se připojuji ke gratulacím
a díkům za to, že ses o váš krásný silný zážitek v rámci možností podělila...
Tvůj článek se mi velmi líbil a intenzivně mi detailně připomněl "náš" porod. Loni jsme (já, manžel a dcerka - a vlastně i por. asist. a dula, ale pro ně to předpokládám bylo trochu jiné)prožili stejnou nádheru. I okolnosti byly velmi podobné - já také prvorodička, také Rh- (a manžel +), místo streptokoka stafylokok (bez příznaků),PA přijela také ze severní Moravy (přestože jsme z Olomouckého kraje, ale u nás je o takové PA ještě větší nouze
), manžel také fotil klubající se vlásky děťátka (já, a myslím, že ani dcerka, jsme si focení snad ani nevšimly), i svíčky byly, i pocit rozbouřeného moře a pak nečekaně rychle klid a čisto a jasno a krásno ... no, jen se nám nenarodilo Sluníčko, ale Hvězdička
.
Bohužel se nám ale nepoštěstilo narazit na "osvíceného" pediatra (kde a jak se takový hledá???) - předem domluvená lékařka k nám odmítla den po porodu přijít (kvůli své údajné nemoci, přestože ve své ordinaci nadále děti - i kojence - normálně ošetřovala, zdálo se nám, že se náhle čehosi zalekla
) - odkazovala nás na své kolegyně, které však po našem telefonátu plny zděšeného údivu "s tím" nechtěly mít nic společného... všechny jen dramaticky opakovaly "To dítě musí někdo vidět!!!", ale otázka byla, kdo vlastně. Asi po třech dnech jsme tedy vyrazili s Hvězdičkou k nedaleké pediatričce, která se smilovala a na miminko se "podívala" - je to přesné slovo, neboť Hvězdičku jen zvážila, změřila, poslechla srdíčko a řekla, že je to pěkné zdravé dítě (více "vyšetření" provedla PA v den porodu a jiná milá PA den po porodu) - ale konečně bylo splněno, že Hvězdičku viděl lékař a měli jsme papír, pak už si k nám troufla i původně domluvená lékařka
. Některá preventivní vyšetření (všechna jsou nepovinná!!, přestože se nás někteří lékaři snažili přesvědčit o opaku) a očkování na TBC (to povinné opravdu je)jsme pak absolvovali až po pár týdnech - a musím říct, že případnému dalšímu miminku bych některá vyšetření odpustila... ovšem nutno dodat, že Hvězdička tu "vyšetřovací anabázi" zvládala lépe než my rodiče a většinu čekání a občas i zákroky spokojeně prospala
.
Další drobnější komplikace zažil manžel na matrice, ale to už je v podstatě jen komická epizodka - matriční úředník se neúprosně dožadoval potvrzení lékaře o porodu - na manželovo sdělení, že lékař u našeho domácího porodu nebyl s jistotou odpověděl "Ale s tou záchrankou pak přece musel nějakej přijet!"
. Naštěstí pro nás měla pochopení moje gynekoložka (sama se též nabídla, že se na mě den po porodu přijde podívat!! - neuvěřitelná vzácnost a patří jí veliký dík
) a jakési "potvrzení" nám ochotně napsala...Matriční úředník ho ani nečetl, jen se ujistil, zda "je tam razítko?!" rodný list tedy Hvězdička přeci jen získala
.
Ráda bych se zeptala, jak to bylo s preventivními vyšetřeními, očkováním a vydáním rodného listu u vás???
Srdečné pozdravy celé vaší rodince. A.