... že bych za trochu jiných okolností možná také rodila doma, nebo aspoň v porodním domě, a že nemocnice fakt nemusím!
Jen mi za momentální dané situace přijde/přišlo více vysilující řešit všechny eventuality a potencilání problémy kolem porodu doma, počínaje od PA a partnera (kterého bych asi musela dost přesvědčovat, i když jinak celkem "pokrokový" je), otázek kolem zdrav. pojištění, pediatrické péče atd., až k obhajování se před všemi možnými lidmi... atd., že mi furt přijde/přišlo jako menší zlo nějak to zvládnout v té porodnici (a vybrat si pokud možno nějakou přijatelnou).
Ale je klidně možné, že kdyby porod doma či v porodním domě byl zde už normální a ne cosi pohybující se v "šedé zóně", proběhlo by vše jinak - nikdo neví zda líp či hůř. Třeba bych zcela uvolněně a bez komplikací a průtahů rodila doma; třeba taky ne...
Nevím co chceš říct těmi spekulacemi o porodu nějaké fiktivní "obyčejné" holky? Je přece jasné že píšu o svých vlastních zkušenostech a ne o tom jaký měl porod někdo jiný! Napsala jsem jen, že to co Ty paušálně tvrdíš ("jak to v porodnicích chodí"), nemohu já osobně potvrdit - nic víc.
Nedělám si přitom iluze o tom. že v řadě porodnic nepanují ještě dosti "předpotopní" poměry... :-/
Ale přijde mi také důležité říci, že ne vždy to tak musí být a že tu přece jen jsou rozdíly mezi podtonicemi a v přístupu personálu.
Prostě realita je taková, že zdaleka ne každá si "troufne" na porod doma (nebo by nebyla vhodná "kandidátka") a tyto ženy přece také potřebují mít nějakou naději na porod, který si alespoň jakžtakž řídí samy. K tomu jim pomůže nejvíc to že se dozvědí jak to v porodnice probíhalo u jiných, aby vědely na co si případně dát pozor, a aby také věděly že záleží i na tom, jak vystupují a jak mají samy jasno v tom co chtějí (a co ne).
Moc jim naopak nepomůže když se dozvědí něco typu "rodit v porodnici je na jedno brdo - vždycky a všude hrozné, nic neovlivníte, dělají si tam s Vámi co chtěji, a jediné východisko je porod doma." Tak to od Tebe totiž trochu vyznělo (podle moho vnímání), i když jsi to asi tak nemyslela (?).
No nic, každopádně Vaší rodince přeju vše nejlepší. M.
Předchozí