Nechtěla jsem, ale fakt mi to nedá... Pokud je rentgenové vyšetření už provedeno, NENÍ POTŘEBA DĚLAT JINÉ, jestliže ho lékař neodečetl správně - na to stačí požádat o druhé čtení téhož snímku. Ale některé zlomeniny (bez posunu úlomků) nejsou na snímku hned po úraze vidět, kdežto za několik dní dochází ke změnám v okolí lomné linie, které rentgenový snímek už odhalí. Z tohoto důvodu je někdy i u původně negativního vyšetření při přetrvávání potíží vhodné doplnit ještě jeden snímek - k bezpečnému vyloučení diskrétní zlomeniny nebo nalomení kosti.
Obecně se příliš mnoho rentgenuje (o radiační zátěži jsem psala už mnohokrát, nechci se opakovat) a málo fyzikálně vyšetřuje. A to ne až PO snímku, ale PŘED ním. Mnoho snímků by se vůbec dělat nemuselo, kdyby se rentgenové snímky neordinovaly ode dveří, ale na základě fyzikálního vyšetření. Zvyšujeme zbytečně radiační zátěž populace :-(
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.
Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.
Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti. Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.