hm, kazdy to ma jinak. me osobne by asi taky v dnesni dobe vubec nenapadlo premyslet o tom, jestli jednorazovky nebo latkovky a asi bych jako fura matek okolo utracela mesicne + - 1000 Kc za plastaky :(. nastesti se me moje svagrova, ktera ma o 8 mesicu starsi dite, zeptala, kdyz jsem byla tehotna, jestli nahodou taky nechci pouzivat latkovky jako ona, tak jsem zacala premyslet a precetla jsem si o tom neco. je to ekonomicky, ekologicky a ze zdravotniho hlediska myslim, ze pro mimi 100% lepsi, kdyz lezi v procurane latce a CITI to, takze si rekne, ze chce prebalit, nez aby lezelo v procurane plene z buniciny a plastu, mezi kteryma je jakysi pochybny prasek, ktery meni tekutinu na gel - ja sama bych v takovych plenach nechtela travit ani vikend, natoz rok nebo dva. ano, pouzivala jsem jednorazovky 1) v porodnici, protoze tam mi je naservirovali a asi tezko resit latkovky v porodnici - ale jakpak to asi bylo za nas??? :) 2) doma po prichodu z porodnice do 3 tydnu pisisvora - protoze jsem resila kojeni a zanet spojivek a mela jsem toho az nad hlavu. Ve 3 tydnech jsem poprve zabalila mimi do latkovky - to jsem mela vyzehlenych vsech 60 ctvercovek jeste z doby, kdy jsem byla tehotna. To bylo naposled, kdy nase dite videlo vyzehlene pleny, potom jsem zkusila dat nevyzehlenou a bylo to. V 6nedeli jsem prala na 90 stupnu, po 6nedeli pouze na 60, protoze to zadny bakterie neprezijou, leda kvasinka a tu bezpecne znici ocetova lazen, ve ktery pleny namacim, nez je do pracky hodim. Navic davam ocet i misto avivaze, protoze neutralizuje zbytky prasku v latce a zmekcuje :) je to jedodussi, nez se to zda. Pleny neperu ja, ale pracka :) veseni - ano, to uznavam, zabere to trochu casu, ale neni to tak drasticky. Navic jsem poridila sadu Haipa Daipa plenek, ktery jsou uplne uzasny a veseni, skladani i prebalovani se stalo radosti. Kdo nezkusi, neuveri. A nechodim kazdy den vynaset odpadky - lepe receno plny pytel pouzitych plastaku. Je to ale kazdeho vec, do ceho bude svoje mimi balit 2 roky. Jestli bude v bavlnce nebo v plastu :)
Předchozí