...alespoň v Německu ne, to bezpečně vím!
Právě že tam dost lidí řeší, zda malé dítě (dejme tomu 1-2 roky) svěřit Tagesmutter, což se považuje pro malé dítě za osobnější, v domácím prostředí, míň dětí, individálnější přístup. Ale často dají dítě přece jen do jeslí, protože ty jsou levnější. Holt je tam víc dětí, je to víc "institucionalizované", ale zas některým to vyhovuje, být ve větším kolektivu.
V případě nízkých příjmu a teď nevím jakých dalších podmínek (myslím že když není místo v jeslích) je možné dostat příspěvek na Tagesmutter tuším od obce /sociálky.
Tagesmütter jsou registrované u jakési zastřešující organice a musejí splňovat určité podmínky (vzdělání/průprava, vybavení bytu - z hygienického a bezpečnostního hlediska atd.).
Já jsem vůči jeslím trochu skeptická z důvodu, že bych se obávala psychických následků příliš brzké "institutionální péče. Ale tak od 2 let (evtl. trochu dřív) a když to nebude hned denně na celý den, tak jsem samozřejmě pro, aby byly!
Ten argument zdravotníků mi přijde úplně mimo. Naopak jinde lékaři říkají, že se imunitní systém stykem s bacily trénuje (častá nemocnost je z počáatku normální, pak ustoupí) a později ve škole se dítě lépe s nemocemi vypořádá. Vůbec se to s hygienou (ve smyslu aby bylo vše téměř sterilní, jak někdy sugeruje reklame) nemá přehánět, může to vést k alergiím atd.
A když už jed o virózy apod., to člověk /dítě) chytí stejně tak v MHD, na hřištï či v sámošce. To by se s dítětem nedalo chodit nikam.
Předchozí