Ale prd, ženský uvědomte si už jednou, že ten váš "jediný správný vysněný porod podle internetu" neexistuje.
Je to prostě fáma. Vlivem studia podobných diskusí a moudrých rad získávají ženy dojem, JAK MÁ VYPADAT SPRÁVNÝ POROD. Nejlíp bez nástřihu, klystýru a s exaktickým zážitkem na konci, včetně toho, že bude ženská nabušená hormony a štastná jako blecha si užívat svoje mimino.
A pro tuhle vizi jsou ochotné bojovat za vaginální porod bez medikamentů až do zblbnutí.
Jenže i když si vysníte, že v případě vaginálního porodu bude všechno takhle, většinou je realita někde jinde. Třeba jste tak vyčerpané komplikovaným dlouhotrvajícím porodem, že nemáte na mazlením s miminem ani myšlenku a jste rády, že vám ho sestry pohlídají stejně jako císařovnám. Třeba jste tak pohmožděné od kleští, že sotva chodíte. Třeba máte obří šití...a třeba přidušené dítě, které se ztěží dostalo na svět.
Takže vaginální porod nezaručuje vůbec nic - ani lepší průběh pro matku, a pro dítě už vůbec ne.
Démonizuje se císař - ano je to riziko třeba ve smyslu možného krvácení a jiných komplikací - ale těch rizik i při vaginálním porodu je celá řada.
Stejně tak je blud, že po císaři je na tom hůř dítě, než po klasickém porodu.
Naopak - já osobně, pokud jsem slyšela o dětech, které byly postižené v důsledku špatného porodu /přidušení aj. komplikace/ - vždycky to bylo po vaginálním porodu. Osobně jsem neslyšela o císaři, který by "odneslo dítě".
A míchat do toho soutěž "která bude dřív fit a postará se o své dítě, aby u sestřiček neplakalo" je taky mimo mísu. Znova opakuju - třeba bude matka po vaginálním porodu, který si přála, stejně vydeptaná jako po císaři a její dítě "bude u sestřiček plakat taky".
Trochu zdravého rozumu a soudnosti. Vaginální porod se zbytečně glorifikuje. Jsem za to, aby každá rodila tak, jak je jí to bližší.
Předchozí