no a ja jsem presvedcena, zeani moje dite neni muj podrizeny, abych na nej mluvila systemem prikazu, vyhrozovani tresty, uplaceni za dobre chovani ci dokonce placani pres ruce nebo zadek.
pro me tam proste neni rozdil.
k te situaci s manzelem - uvedu tri priklad reseni -
manzel prijde domu, vidi neporadek ...
I.
"ty tu mas ale binec, cuchto" a lupne ji jednu
manzelka to bud strpi nebo odejde a poda zadost o rozvod
---pro me naprosto neprijatelny model, samozrejme
II.
manzel : "ach jo, tady zase je neporadek, ja nevim co tu cely den delas? vzdyt to snad neni tak moc, umyt nadobi a detem rict, aby so po sobe uklidili?" (ton sice klidny, ale vycitavy)
manzelka : "ty si myslis, ze je to jen tak, celej den se o tu bandu starat? sedis si v kancelariv kancelari a ja jsem tu pomalu jak sluzka! na nic dome nesahnes, ale mas reci! (ton ublizeny, plactivy nebo nastvany)
---pro me naprosto neprijatelny model
III.
manzel : "vidim, ze ve drezu je nadobi a deti maji vsude roztahane hracky." (ton vecny, bez vycitek)
"asi jsi mela narocny den, vypadas unavene ..."
manzelka : "promin, taky me ten bordel stve. prisli jsme teprve pred peti minutami. mas pravdu, byl to den blbec. (kratce vysvetli, co se prihodilo). no a ted tu sedim a sbiram energii na to nadobi. deti si myslim taky potrebuji odpocinout nez se daji do uklidu."
manzel:" mam toho taky dost. hele ja si na 15 minut lehnu a pak se do toho pustime nejak spolu jo?"
---nas model
a stejne mluvim i s detma a ver ze to funguje lip nez prikazy a placani.
Předchozí