Moznost volby by mela existovat. Lekar by mel zenu poucit o veskerych rizicich pro matku a dite. Ale nemuze vedet, co takova matka citi. Vetsina odpurkyn cisaru je po akutni SC. Ja mela planovany SC kvuli KP, bolelo to a neobeslo se to bez mirnych komplikaci. Dite melo prvni den mirne potize s dychanim, ale presto bylo se mnou na pokoji, obtizne se rozkojovalo, i kdyz jsem mela mleka dost. Jizva se mi zhojila bez zanetu, ale zato s mirnou kylou. Takze jsou na ni hrbolky a je stale jeste ruzovo-fialova (2a pul roku od porodu)! Nyni budu rodit za 14 dni, poloha ditete, jizva na deloze, panev OK pro normalni porod, presto jsem se rozhodla pro cisare. Proc? Protoze nechci podstoupit riziko, ze me budou nastrihavat a sit jeste nekde jinde, protoze cca ve 30 procentech pripadu, kdy se zena po SC rozhodne pro normalni porod, se stejne skonci na akutnim cisari (ktery vetsinou vsechny zeny vnimaji negativne), protoze to neni pro dite nebezpecnejsi nez normalni porod (jen hrozi jiny typ komplikaci)... Kdybych ale mela moznost se rozhodnout u prvniho porodu, urcite bych nevolila cisar. Take si neumim predstavit, ze si jej nekdo vybere, aby se vyhnul bolesti apod. Svobodu rozhodnuti i pro to, ze kazda z nas ma jinou predstavu o rizicich a jejich vaznosti. Spatny normalni porod s nasledky u pochybujici rodicky se da asi tezko obhajit. A jen dodam, ze SC na prani by si rodicka mela hradit ze sveho