Nemám dočteny všechny příspěvky, takže pouze můj názor:
Zažila jsem oba porody - první dceru jsem rodila vaginálně, od prvních kontrakcí (které byly inhed po 3 minutách) se dcera nardila za 10 hodin. 5 jsem vydržela doma, dalších 5 v porodnici. Na moje přání porod proběhl s klistýrem, byl to naprosto úžasný zážitek - byť dcerka lezla s ručičkou dopředu, takže se porod trošku komplikoval, druhá doba porodní trvala déle, ale zvládli jsme to za vydatné pomoci tatínka;-) Čtvrt hodiny po zašití (2 venkovní stehy) jsem seděla na celým zadku, večeřela nějakýmu doktorovi večeři (byla půlnoc a já bych hlady padla) 2 hodiny nato jsem si zašla do sprchy, miminko jsem měla celou dobu u sebe. Porod za asistence pouze PA.
Druhý porod o 2 a třičtvrtě roku později skončil akutním CS - všechno bylo ok, po 5 hodinách jsem začala tlačit, ale malá nesestupovala, najednou jí začaly padat ozvy, přiletěl doktor, sáhl do mě, zjistil že malá má 2x šňůru kolem krku, proto nemlže sestoupit (ještě nebyla v malé pánvi) a už to frčelo - okamžitě injekce na zastavení stahů a za 7 minut jsem byla v celkové narkóze a na stole. Dcera se narodila v pořádku. Neměla jsem žádné problémy po operaci - tzn. žádné špatné hojení, žádný zánět, vylučování ok, prostě dobrý.
Nicméně!!!! NIKDY NIKDY NIKDY kdybych si mohla vybrat, bych nešla na CS - prostě NIKDY. Poporodní adaptace je úplně o něčem jiném, jen to, že musíte půl dne ležet, máte cévku, kapačky, dreny... Pak to, že nemáte hned miminko u sebe, problém jen zakašlat - to je mazec jak to bolí (upozorňuju že mám práh bolesti hodně vysoko, nenechávala jsem si od 2 dne po porodu dávat nic, chodili se mě ptát, proč nic nechci), člověk prostě není soběstačnej rodila jsem v úterý a v sobotu šla domů, problém sednout do auta, problém vyšlapat 4 patra domů... Bez manžela bychom asi umřeli hlady, protože nevím kdo by vynosil nákupy, nemluvím o tom, že se člověk musí o jizvu starat, pokud chce, aby to k něčemu vypadalo... Je to 5 měsíců a stále ji "cítím" - jsem opatrná aby mě do ní starší nekopla když si hrajeme, když se mění počasí, cítím to...
Prostě za mě, CS super, díky němu máme zdravou a krásnou dceru, ale dobrovolně bych vždycky rodila VAGINÁLNĚ!!!!
Předchozí