| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Jak jsem (ne)dala lekci svému muži

Ne že bych měla všude pořád naklizeno. Možná je to jen klam, chápu Tvoji touhu po pořádku, ale nemusíš chtít mít to všude neustále naleštěno - to se snad nedá.
Návštěvy, které mi nevyhovují, na delší dobu neberu. Tzn. pokud bude návštěva dělat binec, když přijede do uklizeného, resp. vytvářet větší binec, než máme (běžný provoz a nádobí nepočítám), tak nebude jezdit.
Moje návštěvy teda žádný binec po sobě nenechávají. Pokud je to provozní - někde trochu vody, použily umyvadlo, ne vždy si všimnou... Já zas nemůžu s jistotou vědět, jestli to udělaly ony, nebo někdo jiný, nejsem jim za patama. Pokud je u nás někdo na návštěvě déle, tak běžný úklid dělám já, je to moje návštěva a ta, protože je u nás chtěná, dostane servis. PRotože to tak má - dle nás být - a máme to tak rádi a také se nám dostává servisu, když jsme někde na návštěvě my.
Pokud by mi návštěvník dělal neúměrný nepořádek, tak bych mu vysvětlila pravidla našeho domu.
Pokud by to nepomohlo, požádala bych ho, ať si to uklidí - tady je na to to a to - jen vystavit takovým lidem nepomůže.
Pokud i přesto to nepůjde, konec, nazdar.
To máš to samý, jak s kuřákama: buď respektuje, že se u vás nekouří, a jestli chce kouřit (=nadměrný binec z příkladu výše), není vítán, ať nechodí.
Nemusíš si u sebe doma nechat líbit všechno.
Já se na návštěvě řídím pravidlem "Jsi-li někde hostem, musíš se dle toho chovat." Funguje to skvěle. U dobré kamarádky mě docela dostalo, že brambory prvně umyje a pak je loupe do dřezu. Výsledkem je všude mokré bahno a zas.aný dřez, ze kterýho se pak vybírají mokré slupky a ty se hážou do koše - takže ten ja pak taky mokrý a páchne.
Nicméně: byla jsem na návštěvě, ona je tak zvyklá, její matka volí také tento postup. (My loupeme brambory na noviny nebo do sáčku, na sucho, pak to putuje do koše.)
Přece ji nebudu poučovat o tom, jak si má u sebe doma loupat brambory?
Tak je to i s ost. věcma. Někde mají super vychytávky - dobré pro inspiraci. Jinde lecos dělají objektivně neoptimálně - jejich volba.
Takže pokud jsem u někoho, kdo je pes na pořádek, makám, aby po mě žádný nebyl, a dotyčný si nemyslel, že jsem čuně. Tudíž trochu nechápu, proč se Tvůj návštěvník chová jako v hotelu, asi čeká hotelovou službu?
Mně docela vyléčila kdysi jedna kamarádka, ať jsem udělala cokoli - servis a dobrý, nebylo jí to dost, neslyšela jsem děkuju ani jednou, vůbec nic mi nepřivezla (třeba krabičku čaje nebo čokoládu za dvaku) a chovala se jak princezna. Já ji na privítě přenechala vlastní postel, spala jsem na zemi. Večeře brambory, maso, špenát. Špenátu se netkla, a ještě pak vykládála po známých, že jsem si dovolila ji dát k večeři špenát. Přitom já se jí ptala, a klidně mohla mít jen maso brambory, nebo cokoli jiného. Na špenát jsem se ptala explicitně, zda ho chce, vím, že dost lidí ho nejí nebo nerado.
A když mi pak jednou volala, že by zase potřebovala přespat a moje prac. doba byla později, než kdy ona se jako chtěla ubytovat, tak jsem si řekla, že na takový návštěvy se můžu vykašlat, že nejsem ničí služka, ráda pomůžu, ráda se uskrovním, ráda připravím, dám atp. Ale nenechám se zneužívat. Takže už ke mně nejezdí.
Ale vím, že se tak chovala i jinde a ozývala se vždy jen když potřebovala přespat. No takže ke mně už nejezdí, nelituju toho.
Je dost lidí, kteří jezdí a rádi a na všem se domluvíme k oboustranné spokojenosti.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 0+8= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.