Je pravda, že bychom se občas měli při nadávání na naši "českou situaci" měli zamyslet.Podpora rodičovství je u nás možná v absolutním měřítku ne stoprocentní, ale v tom komparativním...
V USA je doopravdy "mateřská dovolená" v průměru 2 měsíce. Přidejte si porod v porodním domě (3.000,- USD, porodnice - ambulantní porod 6.000,- až 8.000,- USD, s hospitalizaí nad 10.000,- USD). Pojišťovna přispívá pouze pokud v pojistce máte porodnické služby nasmlouvané - a pak to není základní pojistka, ale mnohem vyšší. A přispívá znamená neplatí celou částku. Také si neodvedu představit "odevzdat" dítě chůvě nebo hůř špatně mluvící au-pair bůhvíodkud z divokého Východu Evropy :-D
Stejně tak si ale nedokážu představit žít v oblastech, kde mít dítě znamená přemýšlet nad tím, jestli přežije kvůli nedostatku potravy...
Proto prosím zůstávejme v českých reáliích. Za sebe nesnáším extrémy v diskuzi.
Je mi jasné, že jsem na serveru rodina.cz, ale zdá se mi, že z hodně příspěvků je znát "odsuzování" kariéry a některých pozic (manažerka, vědecká pracovnice...).
Na jednu stranu bojujeme za rovnoprávnost žen a pak bijeme do vlastních řad. Vy, co píšete, že "chudákovi manažerce kariéra neuteče" a podobné, se nedivte, že se s ženami nebude na vedoucí místa počítat. Nedivte se, že ženy nebudou ve vědě. Nebo když si budete chtít vybrat lékařku - pak se ptejte, jestli má děti - a není 12 let ve styku s oborem (?).
Nemusíme souhlasit s předškolními zařízeními, můžeme nám být líto dětí i matek, můžeme si říkat co bysme udělaly nebo neudělaly.
To co mi na těchto diskuzích vadí je to, jak soudíme a naše názory a zkušenosti prezentujeme jako ty správné, lepší, rozumné...
Předchozí