dosla jsem k tomu jednoduse- jesle berou behem roku tak zhruba 10-15 deti a z tech si vetsinou jedno maximalne 2 nezvykne a odmitne tam zustat samo, takze to rodice rozumne odlozi o minimane pulroku, ale radeji rok. toto mi potvrdila moje zkusennost a zkusennost pribuznych i kamaradek z nekolika ruznych zarizeni.
ostatni deti se teda rozhodne nelamou, rada ti to zvykani popisu, muzes rict sama jestli je to lamani detske dusicky:
nejdrive se 2-4 dny chodi na pul hodiny s maminkou, pokud se dite odpouta, jde si hrat a maminku necha sedet v koute, zkusi se pridat na hodinu a maminka zkusi odejit na 15 minut. diteti to rekne, neutika potaji. a jde jen do jine mistnosti ve stejne budove, aby se mohle vratit, kdyby byl rev.
dalsi tyden se zkusi dve hodiny a pul hodina bez matky a na konci toho druheho tydne 2 hodiny cele bez maminky, ale ta musi zustat v budove, aby byla rychle poruce.
az treti tyden, pokud je dite v pohode a neplace po jejim odchodu, zustava dite na domluvenou dobu, coz je vetsinou 4-5 hodin.
tohle je standartni postup, nektere deti potrebuji dele casu, ale neni to tak, ze by "pochopili, ze rvanim nic nezmuzou". spis s nima maminka zustava tak dlouho, dokud se s prostredim a vychovatelkami neseznami a nenabydou jistoty, ze se maminka urcite vrati, takze si muzou v klidu hrat.
take na zvykani ma kazde dite jednu vychovatelku a ta se v prvni fazi, kdy je tam dite jen na max hodinu, venuje temer jen jemu. je to domluvene tak, aby bylo vzdy jen jedno uplne nove dite.
take se zkusi, jestli se dite necha od vychovatelky prebalit a utesit.
moje dite bylo extremne v pohode a cele zvykani probehlo za tyden. muj synovec potreboval 2 mesice. hral si, byl v pohode, ale jak maminka nesedel v koute na zidli, tak spustil a maminka okamzite prisla. po dvou mesicich byl v pohode. mama rekla ahoj, pusu a on ji najednou bez breku nechal jit.
opravdu se nezkousi, za jak dlouho to dite vzda a prestane plakat. je to naopak, dokud place, nesmi rodice odejit.
muze se stat, ze pak cas od casu deti nekdy trosku placou, ale spis, ze zrovna maji spatny den, nejsou vyspale apod. ale lamani detskych srdicek neznam z zadnych jesli.
Předchozí