Tato diskuze mě nutí k zamyšlení, zda by všechny matky byly opravdu doma s dítětem do 3let věku, kdyby nebyla placená RD. Mám velký věkový rozdíl mezi dětmi (21,15,4)a u prvního dítěte byla placená MD pouze do 1/2 roka věku dítěte a byla jsem se synkem doma do necelých tří let. Nástup do školky v pohodě,chodil tam velice rád. Prostřední nastupovala do školky taky kolem 2,5 roku, bez problémů a nejmladší totéž. Věřím, že jsou děti, pro které může být školka trauma, zvlášť pokud je dítě jenom s maminkou a nestýká se s jinými dětmi. Vidím to u sousedky, má 5-letou holčičku a dítě " izoluje" od okolního světa, malá nechodí do školky, buď je doma s maminkou, popř. s babičkou, ven chodí pouze při dobrém počasí. Holčička je bojácná, stydlivá. Pozvala jsem je k nám na zahradu, malá seděla celou dobu mamince na klíně...asi po hodině se teprve zvedla a poodešla asi na 2m vzdálené pískoviště a očima stále sledovala maminku. Každé dítě je jiné, moje od mala velmi komunikativní, společenské, pořád v pohybu - spokojené v kolektivu, sousedky tiché, klidné ... Myslím, že každá matka pozná, zda je její dítě schopno jít do kolektivu dříve a nebo později A TO BY MĚLO hrát hlavní roli, nikoliv výše a délka RD
Předchozí