Tak já bych přispěla svou vlastní zkušeností. Moje děti jsou již dospělé a obě chodily do jeslí. Šla jsem do práce proto, abych finančně podpořila rodinný rozpočet. Ale u obou dětí jsem měla velké pocity viny, že je tak malé dávám někam, kde se můžou nakazit a být nemocné. Také jsme nakonec doma byli dost často právě kvůli nemocem. Finanční příspěvek do domácnosti se nakonec smrskl v tom smyslu, že nula od nuly pošla.
Dnes vidím, že kdybych zůstala s dětmi doma, tak by to pro celou rodinu bylo mnohem lepší. Dětem se mezi dětmi v jeslích i ve školce dokonce sice líbilo, ale to odloučení mezi námi cítím do dneška. Jsou slušně vychované, mají sociální cítení, ale náš vztah je. "zvláštní".
Myslím si, že je dobře, že u nás existuje možnost být s dětmi 3-4 roky doma a že je to EU, která by se měla inspirovat u nás a ne naopak. Tím nikterak neodsuzuji ty maminky, které to cítí jinak. Já jen vycházím ze svých zkušeností. Dokonce bych doporučovala, aby se do mateřské dovolené zahrnovala doba těhotenství, v rámci té 4-leté MD. Je totiž docela možné, že by se tak předešlo různým anomáliím a postižením dětí.
Předchozí