Dobrý den,
myslím, že toto téma je dost ožehavé a každá máma má svůj názor a ten se jistě odvíjí od jejích dětí nebo dětí jí blízkých osob. Můj syn třeba od dvou let chodí do soukromé školky téměř na celý den (od půl osmé do dvou). Ve školce má jeden den plavání a druhý den solnou jeskyni. Když ho ráno budím se slovy, že půjde do školky, vůbec neprotestuje, naopak balí si batůžek a hračky. Je moc hodný, ve školce to krásně zvládá a naučil se tam chodit samostatně na záchod. Na nočník už chodí bezproblémů od 18 měsíců. Párkrát nehodu měl ale paní učitelka je chápavá a zároveň důsledná, takže nemáme žádné problémy. Ze školky se na mě nebo tatínka moc těší a hlasitě nás vítá. Ale nikdy nebrečí, nekňourá. Já ty dva dny chodím do práce, dříve jsem ji dělala po večerech, byla jsem více unavená, vystresovaná, neměli jsme na sebe s partnerem čas. Školka nám to vyřešila. Ale můžu říct, že i kdyby ta práce nebyla, dávala bych ho do školky také. Aspoň na ten jeden den. Ocenila bych pár hodin čistě pro sebe, úklid a vaření bez syna omotaného kolem nohy
Pro školku jsme se rozhodli v okamžiku, kdy syn prodělal tu úzkost z odloučení. Trvala u něj 4 měsíce bylo to náročné ale překonali jsme ji. Pak jsme 2 měsíce opatrně zkoušeli odlučování až se to povedlo úplně. Teď nám od září vyšla státní školka, což jsme rádi, ušetříme
Aby mi zůstal rodičák bude tam chodit na jeden celý den v týdnu. A po vánocích čekáme sourozence. Moc se na něj těšíme. A syn bude chodit do školky i častěji, bude-li to zvládat a bude-li tam rád. Spíš mě mrzí, že u druhého prcka automaticky dostanu 4 letou variantu rodičáku, páč pracuji jen na dohodu o práci. Kdyby mě dali 3 letou zůstala bych doma ten třetí rok min na částečný úvazek jako to mám teď. Takhle mě to nutí k tomu, že druhé dítě nastoupí do jeslí nebo školky na každý den nejpozději ve 2 letech. Nemám doma chlapa s průměrným ani nadprůměrným platem a mám ho ráda aspoň občas doma s námi. Nebudu ho honit do práce 24 hodin denně i o víkendu aby nás uživil a nemuseli jsme přemýšlet jestli o víkendu do zoo nebo na písek :-(. Co to je 3600 Kč dnes a co to bude za 2 roky? A pochybuji, že toto zrovna někdo zvýší. Je to těžké rozhodování a každé dítko je individualita a každá maminka také. Každý to odloučení snáší jinak. Já jsem ráda, že můj syn to zvládá dobře a je mezi dětmi rád a já nepatřím mezi maminky, které by to obrečeli. Prostě jsme se dobře našli :-D