Stáňo, to mi říkala i kamarádka studující pedagogiku, sama matka 3 dětí, ře spousta dětí dozraje už před 3 narozeninama, ale většina až kolem 4 let, na pravidelnou školkovou docházku. Můj starší syn k celodenní docházce dozrál v 5 letech, do té doby chodil jen na 4 hodiny denně
Mladší mohl klidně se spaním od 3 let, ten spíš jančí, že jeho miniškolka není každý den jako bráchova
Ale ta školička je opravdu mimořádná ohledně přístupu k dětem i rodičům, ani není překvapivě drahá, dvouletá batolata se tam nepotulují mezi pětileťáky, ale mají svou malou skupinku a jednu tetu jen pro sebe a ostatní dle potřeby k dispozici. Když někdo pláče, klidně ho půldne nosí a mazlí- byla jsem sama svědkem, jedna maminka tam vyloženě odkládala svou dvouletou dceru, která nebyla zralá ani omylem, a neskutečně nešťastně naříkala, a jí to bylo fuk, prostě odešla, holčička ještě asi 2 hodiny brečela, tety bohužel pro holčičku měly instrukce NEVOLAT a nechat vybrečet, aby rezignovala a zvykla si. Já dala instrukce opačné, volat okamžitě.
Výsledkem je, že moje dcera to zvládá výborně, ta holčička už tam nechodí, nevím co se stalo, ale nezvládla to.
Vycházet se má prostě z potřeb dětí. Vím ale, že někdy to nejde a matky do práce musí, babičky nemaje.