Tak já bych maturitu nerušila. Pro mě to byla dobrá příprava na zkoušky na vejšce. Jak asi vypadá se učit větší objem učiva, delší ústní zkouška a tak. Myslím, že je to užitečný mezník. A pro gymplaře fakt dobrá průprava před zkouškama na VŠ. Rozhodně to nevidím jako něco drastického co do objemu učiva k maturitě. A to, že má maturitu kuchař, krejčová proč ne. Nevidím na tom nic špatného, aspoň si zopakuje učivo před nástupem do praxe. Je to prostě důstojné zakončení střední školy.
A podle mě je zcela nemožné srovnávat úroveň maturity napříč různými školami. Výslednou značku stejně nese ta daná škola. Kolikrát lidi určitého regionu moc dobře vědí, který učňák nebo gympl jim posílá kvalitně připravené lidi a který ne. Tak jako se teď všichni ptají: Odkud máš práva? Z Plzně nebo