A proč bychom se měli vracet k přírodě se vším všudy? Proč ne jen k tomu, co je prospěšné?
V pralese se asi tolik hyperaktivních dětí nerodí. Ví se, jestli je dítě hyperaktivní v důsledku dlouhého těžkého porodu nebo jestli je to kvůli medikaci při porodu použité? Byl by ten porod dlouhý a těžký, i kdyby se do něj nezasahovalo? Dlouhý těžký (=bolestivý) porod sám o sobě pro dítě nebezpečný být nemusí. Samozřejmě pokud porod neprobíhá optimálně "sám od sebe", není v pralese pomoci a dítě/matka třeba nepřežije, bohužel. Ale my se přece nemusíme vracet k přírodě se vším všudy, někdy to příroda nezvládne a my jí pomůžeme. Akorát že to my ne, my máme úžasnou medicínu a musíme do toho přírodě kafrat, i když je všechno ještě docela v pořádku.
Samozřejmě nemohu vědět, jak to bylo v tomto případě, nicméně moje zkušenost s porodnicí praví, že do porodu se zasahuje, i když je vše v pořádku a dokonce i když si to žena nepřeje. Ve zprávě mám napsáno "fyziologický nekomplikovaný porod, zdravý novorozenec". Ale VIDĚLA JSEM, že novorozenec zcela v pořádku nebyl. A jestli mu něco pomáhá se z toho vzpamatovat, pak jedině příroda, další utiskování přírodních sil, které v sobě má, by bylo jenom k jeho další škodě. Takže dejme tomu, že hyperaktivní dítě potřebuje bedlivější dohled, ale udupávat v něm tu přírodu dál a dál mu určitě neprospěje.
Předchozí