V Anglii jsem byla 3 roky jako au-pair (před 9 lety) v různých rodinách s dětmi od 2 - 13 let. Jejich výchova mě přišla opravdu příšerná!! Jakoby jim (rodičům) bylo všechno jedno: děti velely celé domácnosti a stejně byly neustále za cokoliv chváleny. Ale jinak dohromady nic neuměly - uklidit pokoj, umýt nádobí, odnést si špinavé věci do koše na prádlo, natož vysát nebo si namazat chleba. Byly naučený, že všechno za ně udělá au-pair. V zimě bez ponožek v lehké mikině a bez čepice - naprostá neúcta a hazard s dětským zdravím. Tohle přece není otužování. Sebevědomých dětí je tam nespočet! Ale taky si většinou "hrabou na svým písečku" a podělit se - to jsem se snad ani nesetkala s takovým dítětem. Všeho mají nadbytek - vyhazují jídlo, mají spousty rozbitých hraček naházených v krabicích, neumí se chovat k oblečení a vůbec k věcem, které mají. ..... Už nebudu dál pomlouvat, nicméně jsem šťastná, že jsem v ČR, že můžu být s dětmi doma na mateřské a prožívat s nimi jejich životní pokroky v různých dovednostech, učit je všemu, co se od rodičů mají naučit a co jim dá základ dobrého vychování. A jsem taky vděčná za to, že tady rodiny drží pohormadě i v dospělosti a stáří a navzájem si pomáhají a je to pro ně normální!
Předchozí