Clanek se mi take zda ponekud prehnany. Ja ziju v Italii a tady se zase rika, ze Italove jsou nejvetsi konzumenti leku v Evrope ... ono se rika ledacos.
Jinak nekdo se ptal, jak je to v jinych evropskych zemich. V Italii je materska 5 mesicu (2 pred porodem a 3 po porodu, nebo 1 pred porodem a 4 po porodu). Po tuto dobu zena dostava 80% puvodniho platu. Potom ma zena narok na dalsich 7 mesicu, behem kterych ji zamestnavatel musi drzet misto a dostava 30% puvodniho platu. Pak se musi vratit do prace, nebo o ni muze prijit. Pokud zustane behem te druhe casti materske doma s ditetem tatinek, ma pravo na 8 mesicu (misto tech 7, ktere ma maminka), to aby se podporili muzi, kteri zustanou s detmi. Pokud zena neni zamestnankyne, ale pracuje treba na ICO nebo jiny typ smlouvy (je tady toho dost), ma pravo jen na tech prvnich 5 mesicu. Je celkem bezne, ze zena po navratu do prace pracuje part time, alespon v prvnim obdobi. Jinak musim rict, ze mi vubec nepripada, ze by tim deti trpely. Take jsem si to nejdrive myslela (podle toho, co se rika v CR), ale vidim, ze tomu tak vubec neni. Me deti (obe "opustene") s chuvou v 5 mesicich jsou uplne v pohode, chuva je uz skoro soucasti rodiny (i kdyz u nas neprespava), deti ji mijuji (ale maminka je presto na prvnim miste). Starsi dcerka chodi uz do prvni tridy a zadne problemy nema. Mame moc hezky vztah. Take kamarardi mych deti mi pripadaji "normalni". V prumeru bych rekla, ze jsou otevrenejsi a spolecenstejsi nez deti v CR, to je asi tou narodni povahou. Rozhodne jim nechybi odvaha a sebevedomi.
Předchozí