Asi tak nějak. Navíc - ono když člověk vyrůstá v nějakém zavedeném systému, tak mu to přijde norm50. letech by možná fůra zastávaček 3 - 4 leté mateřské vrážela své děti do jeslí už v pár měsících ;) Ale tím, že se tu v 80. letech zavedl tříletý rodičák, tak bereme jako normu právě být 3 roky s dítětem doma. Naopak ve Francii je třeba normální krátký rodičák/mateřská a tak se to bere jako norma. Je to prostě dané vývojem.
BTW mě přijde, že český systém zapomíná na tatínky. Lépe řečeno otcové mají ejdinou úlohu - jdi a vydělávej, ať já můžu být ty tři roky doma. Co na tom, že se otec vrací domů večer a dítě zastihne třeba už spící. A právě otcům utíkají ta první posazení, první stání, první slova, první krůčky, ale nad tím se tu nikdo nepozastavuje.....Přitom to dítě je přeci i toho chlapa, tak proč je u něj normální, že o tohle přijde a u matky ne? Mě by jako fér přišlo uspořádání, kdy by se rodiče v rodičáku střídali. Dítko by si tak užili oba, ale zároveň by tolik nehrozila ponorka a frustrace. ovšem to by u nás musely mít ženy sejné platy jako muži........Mě prostě stávající nastavení přijde nefér jak k ženám (které třeba nechtějí být celé tři roky jen s dítětem a nejsou kvůli tomu špatné matky), tak k mužům )kteří přicházejí o důležité okamžiky ve vývoji dítěte).
Předchozí