Mám taky jednu zkušenost, žila jsem 10 let v Belgii a tento západní systém bych rozhodně nezavrhovala. Vždyť ženu nikdo do práce nenutí! A co se týká peněz, které matka dostane od státu, rozhodně si nemůže stěžovat a s českými příspěvky jsou nesrovnatelné! Myslím tím podstatně vyšší. Vždy mě skoro rozčílí, jak všichni vynáší český systém do nebe, ale asi neznají úplnou pravdu o systémech západních. Neznám situaci ve Francii, ale belgický systém jsem zažila a nedám na něj dopustit.
Mateřskou jsou nikdy nepobírala, v zemi jsem před narozením našich 4 dětí nepracovala, tudíž jsem neměla nárok, přesto dětské příspěvky ji dostatečně nahradily. Jestli se jedná o porodné, matka dostává již v 7. měsíci těhotenství zhruba 1000 euro na dítě, ať je její první nebo páté, u dvojčat se částka zdvojnásobuje a nezáleží, jestli o dítě při porodu přijde nebo se narodí bez komplikací. Rodičák si matka sice v ČR může zvolit 2-4 roky, ale když skončí, od státu už neuvidí ani korunu. Belgický stát na rozdíl od českého podporuje rodinu nejen první 2, 3, 4 roky života dítěte, ale až do jeho plnoletosti tzn., že rodič dostává příspěvky po dobu 18 let!!!! Můžete si každý spočítat, jak je český stát "dajný". Jen pro orientaci, příspěvky na jedno dítě bývaly před nedávnem asi 80 eur, na 4 děti až 700eur měsíčně!
A že dítě chodí do jeslí? Za prvé je to rozhodnutí rodiče, za druhé to může být pro něj daleko prospěšnější, než sedět doma s vystresovanou matkou, třeba. Záleží na úhlu pohledu, ale hlavně chci říct, že by se tyto systémy neměly tak zatracovat. Nebo si myslíte, že český občan je lepší než francouzský či belgický, je lépe vychován? Poznala jsem spoustu Belgičanů a můžu říct, že obecně je jejich národ co se týká mentality nesrovnatelný! Mluvím nejen o známých, ale třeba i o cizích lidech na ulici, v obchodech, o chování sousedů v domě. Toto všechno se těžko vysvětluje, člověk to musí zažít na vlastní kůži, pak teprve je schopen srovnávat.
Předchozí