Ano, urcite je dobre zustat s ditetem nejaky cas doma, zalezi na kazde mamince, jak dlouho. Jde to ale i jinak. Ja sve dve deti vychovavam v Australii. S prvnim synem jsem se vratila do prace, kdyz my bylo puhych 12 tydnu - z financnich duvodu. To ale vubec neznamena, ze bych ho tim padem prestala kojit (Australie ma nejvyssi procento kojicich matek na svete) a nebo ho "odlozila" do jesli, kde by ho vzali uz od pouhych sesti tydnu. Zde si totiz muzu vybrat, jestli budu pracovat na plny nebo jen castecny uvazek, popripade jen dva dny v tydnu, a jestli treba nebudou lepsi jen vecery a nebo vikendy (pracuji ve zdravotnictvi). Vysledkem bylo, ze jsem pracovala v patek vecer a pak v sobotu nebo v nedeli, jak bylo zrovna potreba. Syn tim padem nemusel do zadne pece, protoze byl doma s manzelem, ktery ho krmil mym odstrikanym materskym mlekem, a tim padem si mezi sebou utvorili pevne pouto. Obe rodiny mame pres ocean, takze nikdo jiny tu na vypomoc neni. Pridavky od statu jsou pouhych 12 tydnu, pak uz se musime postarat sami.
Ted jsem na "materske dovolene" - zde se pouziva podle meho nazoru daleko vystiznejsi vyraz "Matka na plny uvazek" se svym druhym petimesicnim synem. Do prace nejdu, protoze tentokrat me nic netlaci. Az uznam za vhodne, ze je cas se vratit do prace, tak se vratim. Chodim s detmi na ruzne "play groups", kde se deti zabavi, pohraji s jinymi detmi a ja si vymenim zkusenosti a rady s ostatnimi maminkami. Nepripadam si izolovana, oproti Ceske Republice je tu pro deti a maminky plno aktivit a skoro vsechny jsou zadarmo. Prispevky na dite v Ceske Republice jsou smesne, pokud by matky mely moznost vyberu, jakou mam ja, urcite by jich sla do prace spousta, byt jen na den nebo dva, vypadnout z toho kolobehu. Od urciteho veku je i pro dite dulezite, aby bylo v kolektivu jinych deti nez pouze s maminkou, se kterou se beztak kolem druheho roku zacinaji nudit. Byt 4 roky doma si vubec nedovedu predstavit! Podle meho nazoru to vubec neni nutne. Tim, ze jde dite do zarizeni, ho prece neprestavame mit radi a nikde ho ani neodkladame trvale!
Petra
Předchozí