V ČR si sice můžeme vybrat jak dlouho na rodičovské dovolené budeme a brát při tom ty zmíněné finance, jenže když si uvědomím, že můj muž odvede měsíčně tomuto státu nejen na daních, ale i na soc. pojištění částku v několika statisících Kč/měsíc, tak mi přijde úplně směšné dostat 2 tisíce Kč jako odměnu za to, že jsem s děckem doma a mám to štěstí, že žiji v ČR.
Ty peníze které maminky dostávají jsou přerozdělovány právě z těch všech odvodů, kteří platí všichni lidi, tj. i jejich manželé/partneři a které ty maminky samy odváděly za ta léta, kdy chodily do práce a nic od státu nečerpaly. Takže možná na tom "vydělá" nějaká velice chudá rodina, ale běžná rodina těžko. Když zpětně vidím kolik peněz jsem státu odvedla během 10 let práce, tak se mi chce brečet ve srovnání s tím, že teď mám jako být vděčná za ty 2 tis/měsíc? Rozumějte, pracuji i při rodičáku takže netrpím, jen jsem alergická na to, jak ty "zahraniční" maminky vidí ty naše "výhody".
Kolik peněz jste VY konkrétně odvedla ve Francii do systému, když už nám v ČR závidíte ten luxus? Vím jak to ve Francii konkrétně nastaveno neboť jsem tam pobývala služebně a tlumočnici jsme měli Česku tam provdanou - ano, musela opustit dítě ve 2 měsících (dát ho na hlídání) a jít pracovat, protože se bála že jí utečou pracovní příležitosti a její manžel (mmch lékař) si u nich v Bretani asi nevydělal tolik, aby paní mohla být tzv. v domácnosti. Jenže tak je to i u nás. Pokud někoho není manžel schopen uživit, tak i tady maminky dávají maličké děti do jeslí a samy jdou do práce. A ty jesle Vám prozradím že jsou DOST drahé, protože jen v Praze je jich na prstech jedné ruky (těch jeslí) a při zapsání se samozřejmě přihlíží k financím a proč tam to dítě chtějí dát apod. a průměrná rodina do "státních" jeslí nemá šanci dítě umístit.
Takže jsem chtěla říct, že to co my v ČR od státu dostaneme rozhodně není tak, že by se ty peníze samy vzaly z nebe, ale že je tam prostě kdokoli z našeho okolí (nebo my samy) musel nejdřív napumpovat.
Předchozí