petrachl napsala presne to, co si take myslim a za cimsi stojim!
Boze proc neziju v Australii? Asi mam o cem premyslet...a zvazovat zda ziji v te spravne zemi....jsem stale jeste na rodicovske dovolene (ak ten vyrz nenavidim, copak je to dovolena?), dcera ma 4,5 roku - nastesti se nakonec dostala do skolky /i kdyz i v praze je to problem/, syn bude mit v kvetnu 2 roky - jiz jsem zkousela ho na podzim davat do statnich jesli (5x v mesici pri RD), jenze ouha od listopadu porad marodil (4.hexa vakcinu dostal az ted pred par dny, byt i pres rymu) a vysledek je ten, ze nejen ja nemohu zacit naplno pracovat, ale jedu s obema detma do Olivovy lecebny (18.04.).....obe deti mi letos v zime dost marodili, cili nebyla sance ani na chozeni po brigadach.
Celou diskuzi jsem peclive procetla, neco i 2x (bitatung), co me vytacelo na nejvetsi miru!
A ano jsou hrozne oba extremy - odlozit dite v 10 tydnech i byt doma nucene do 4 let ditete (nektere matky nemaji moznost volby delky RD, nebo dite nevemou do skolky).
ALE proc proboha je takovy problem kdyz zena=matka chce nebo i musi jit pracovat, vytvorit jednak ve vsech krajich a vetsine oborech mista na pul uvazku a jednak nemuset byt doma 3,4roky, ale jen tak dlouho jak bude kazda jednotliva zena chtit??
Ja bych napr. sla nejdele v 10-12mes. sveho 3 ditete (porod cervenec 2011) do prace, bud na polovicni, nebo i na plny uvazek, ale problem je kam ty 2 mladsi deti dam (kdyz syn kvuli marodeni byl z jesli odejit?)....nikdo se uz nepta zda chci byt i nadale doma - podotykam, ze u 3.tehu selhala antiko, prvni 2 jsou planovane, a jsem doma od cervna 2006, cili uz toho mamplne kecky tedy opravdu!
A to jsem nezustala uplne mimo (brigady, drive prace z domova, apod.).....jen nejak nevim, zda dalsi dlouhou rodicovskou psychicky zvladnu, ale to soucasnou vladu vubec nezajima!
I kvuli tomu jsem se zacala vice zajimat o komunalni politiku (problem jesle, skolky, chuvy, navrat po RD do prac.procesu, podminky pro matky, co maji vice nez 1dite, a vse okolo), ktere se jiz rok aktivne venuji.