Tvůj článek mi úplně mluví z duše, já žiju v Belgii, tady je to stejné jako ve Francii, do práce se nastupuje ve 3-5 měsících, výjimečně déle. Málokdo ovšem chce zůstat déle, mnohé nastupují po 3 měsících a nemají nejmenší chuť si to prodlužovat. Můj velký sen je zavést to podobně i v Čechách - aby měly ženy možnost svobodné volby, vím z vlastní zkušenosti, že jesle mohou být pro děti veliké plus. Jen malá rada na závěr - je nesmírně traumatické pro dítě dávat ho do jedlí ve 12 měsících, mnohem lepší je začít pracovat v 6 měsících na poloviční úvazek, aby si dítě zvyklo na jesle, což je v 6 měsících nesrovnatelně snazší. A ženy, které tvrdí, že se jim 3-letá mateřská líbí, jsou podle mě takové, co mají velmi hodné a klidné děti. Pokud by měly uřvané a uplakané děti (jako já měla 1.syna), tak by rychle změnily názor - i 3 měs. by jim bylo moc. Tady podle mě velmi záleží i na tom, z jakého povolání kdo přišel a jak moc ho měl rád - a taky na dětech, jak už jsem řekla. A z negativních reakcí si nic nedělej - většina lidí v Čechách má ten stávající systém tak zažitý (včetně mužů), že bude ještě dlouho trvat než okolí nebude považovat matku, co jde po 6 měs. do práce, za pouhou bezcitnou kariéristku.
Předchozí