Každý má právo volby, i maminka u nás má právo vzdát se rodičovského příspěvku a jít pracovat nebo si péči na rodičovské dovolené (RD) vyměnit s otcem dítěte. Taky je povolen přivýdělek při RD, takže v tom nevidím problém. Záleží na rodičích, co považují za vhodné. Já si např. neumím představit, že bych šestiměsíční miminko svěřila do péče nějaké chůvě - naprosto cizímu člověku. Jsem doma už pět let, protože jsme si pořídili hned dvě děti po sobě a nemohu říct, že bych trpěla nedostatkem sebevědobí a seberealizace. Pokud se vyskytne vhodný přivýdělek, neváhám. Byla jsem ve volebních komisích, podávám žádosti o dotace na kulturní projekty, zpracovávala jsem mzdy pro jeden obecní úřad v době, kdy měli svou zaměstnankyni dlouhodobě nemocnou atd. Záleží opravdu na člověku, jak si všechno zařídí. Nejsem zastánkyní názoru: já si pořídím děti a Vy - dědečkové a babičky - se starejte. Snažím se proto svého tatínka "zneužívat" co nejméně a práci řešíme s manželem tak, že buď hlídá on nebo já. A jde to. V žádném případě si nemyslím, že systém mateřské a rodičovské dovolené v naší republice je špatný - naopak. Dává každému na výběr a tak je to spávné.
Předchozí