dovolím si reagovat k článku, jako maminka, která byla doma do 8 měsíců dítěte a pak začala pracovat na poloviční úvazek. Bohužel já jsem se ve svém okolí setkávala také velmi často s názory, že jsem kariéritska, proč jsem si to dítě pořizovala atd. Autorku chápu ono se s tím člověk musí srovnat nějak sám a třeba si říká, že najde podobně smýšlející lidi ve virtuálním prostředí (zvlášť pokud žije v zahraničí a nemá kolem sebe spoustu kamarádek atd.). Myslím si, že v Čechách ve větších městech na částečný úvazek jde, rodičovská je ve 2 i 3 leté variantě dostatečnou odměnou pro chůvu a svým způsobem může systémově suplovat i nedostatek školek a jeslí pro malé děti. Proč mají mít zaměstnavatelé problém s částečnými úvazky nechápu, platí mi polovinu platu většinou požadují práci tak za 3/4 až celý
a tak jsem jim to také prezentovala. Co se týče času s dítětem tak jsem ze začátku pracovala 3 x týdně 5 hodin to byl s chůvou a zbytek jsem dělal po večerech, když usnul. Kojení problém nebyl měl zavedený oběd takže jsem nakojila ráno a pak až odpoledne. Syn si myslím nestrádal, je velmi společenský naopak jsem nedávno volila hlídání u maminky s podobně starým dítětem, protože společnost výrazně preferuje. Jako stejně staré děti má rád stereotypy, akorát je má nastavené tak že v pondělí hlídá teta ve středu plave s dědou atd. Jinak vše není ideální, na člověku visí většina domácích povinností a zároveň práce. Já jsme navíc získala pocit že pokud už matky pracují, tak jsou pak zcela šťastné a věnují se jen dítěti a já byla někdy strašně unavená, potřebovala jsem vyžehlit atd.. Závěrem k hodně dlouhému příspěvku šla jsem do práce brzo měla jsem toho někdy plné kecky, ale myslím si že to stálo za to a je určitě část maminek které to mají nastavené podobně a nejsou kvůli tomu rovnou špatné. Jinak u mě bylo hlavní motivací, že jsem chtěla pracovat na částečný úvazek do 4 - 5 let syna a to mi nebude umožněno pokud neudržím kontakty, zkušenosti atd. To je věc která v našem systému podle mě opravdu chybí, dětem se věnujeme 3 (4) roky naplno a pak jsou ve školce na full time.