Naprosto nesouhlasím. Dítě má své potřeby. To, že upřednostníte tu svou, je vaše věc. Ve článku se snažím napsat o tom, že volba francouszkých matek je ovlivněna systémem (tak jako čských), nemyslím si ani za mák, že by si každá rodina vybrala to, co jí nejvíce vyhovuje. Reakce na elee : pokud nemáte odpracovaných osm trimestrů za poslední dva roky u prvního, a poslední 4 roky u druhého dítěte, máte mateřskou 10 týdnu PO narození a konec! Jsem v této situaci jako další maminky Češky, co znám, krom jedné. Můj manžel je Francouz a pokud vím, v článku jsem neodsuzovala žádného člověka, spíš jen ten systém.. Myslím si, že spousta maminek, které mají dojem, že se musí nutně naplno realizovat, si uvědomí později, o co přišly a také co nestihly dát svým dětem.
Ještě bych ráda upřesnila, o co mi v článku šlo : nechci nechat kolovat představu, že jít do práce na pár hodin, částečný úvazek, do tří let dítěte, je špatné. Sama pracuji několik hodin týdně. Chtěla jsem upozornit na nebezpečí zrušení možnosti být doma s malým dítětem (velkou část dne), od deseti týdnů nahoru, v České republice. Z osobní zkušenosti znám spoustu maminek, které mají dojem, že zahraniční systémy jsou mnohem lepší a dokonalejší než ten český. V podstatě ale žádný jiný systém neznají. Co se týká velké porodnosti, aniž bych chtěla zasahovat k nějakým etnickým rozdílům, myslím si, že ta je zaručena právě přistěhovaleckou populací (a ne možností matek jít pracovat). Děkuji ostatním česko-francouszkým maminkám, které si všímají situace kolem sebe a neidealizují ji teoretickými statistikami.
Předchozí