| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Jsem líná. Používám látkové pleny.

Jogurtová, ale plastový odpad se zpracovává i u nás. Připomíná mi to ty výkřiky, jako že netřídím, protože stejně kontejner s plasty vysypou do směsného kuka vozu.
Ale to není vůbec nic proti tobě. Je možné, že se plasty na zprcování do Číny vozí, já je ale přesto pálit v kotli nebudu.

Add látkové pleny. To máš tak. 1 plenka tě vyjde na 250-350,-Kč (ta moderní). Když někdo používá převážně klasické čtverce, jako já, vyjde ho na cca 30,-Kč. K tomu svrchní kalhotky, kterých stačí pár. Dejme tomu 5 kusů po 300,-Kč. Když si je někdo dokáže vyrobit sám (jako já), vyjdou ho na cca 100,-Kč. Za plenkové období potřebuju minimálně 20 plen, spíš ale 30. To znamená 30*300 plus 5*300 za svrchňáky. Nějakých 10-11 tisíc. To je nová výbava. Dá se ale látkovat i za cenu méně než poloviční.
Praní plen je pro mě 1 pračka denně, později obden. Jelikož peru denně minimálně 1 pračku ostatního prádla, tak už se ta 1 navíc ztratí. Kolik stojí 1 várka praní v automatce vyčíslit nedokážu. Ale plínu vyperu a použiju znova, poslouží klidně ještě dalším 2 dětem.

No a pepírové pleny. Jejich cena se pohybuje dle velikosti od 2,50 do 5,50 za kus. Takže průměrná cena plenky je 4 koruny. Pokud budu přebalovat dle svého svědomí, spotřebuji asi 8 plen denně (u novorozence víc, u staršího méně). To je asi 6 tisíc za 2 roky plenkování.
Takže na první pohled se zdá, že papírové plenky jsou levnější. Ale. Určitě zaplatím víc za popelnici, protože mi nebude stačit svoz odpadu 1*za 14 dní jako doteď, použitou plenku hned vyhodím a je z ní odpad. Dále nevyužitý, rozpadající se v přírodě několik desítek let.

Tohle jsou fakta, která si každý musí zvážit sám. Já nechci, aby po mých dětech zbyly tuny odpadu, které tu budou ještě dávno po tom, co moje děti vyrostou. To je hlavní důvod, proč látkuju.
Další důvod je ten, že nechci jít s proudem. Vyhovuje mi být jiná.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 3+2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.