Zrovna minulý týden jsem byla na představení pro děti s Petrem Vackem a znovu jsem si říkala, jaký je to milý a dobrý člověk a kolik toho dělá pro děti i společnost (naoř. ekologické aktivity).
Proč by se chtěl zviditelnit nebo proč mu někdo závidí, že mohl studovat konzervatoř? Článek je přece o tom, že nerozuměl rodičům, ale zdráhá se to posuzovat - nebo víte něco víc, než vím já?
Na dobu komunismu si vzpomínám - taky jsem byla dítě - nedávno se tu někdo ptal, proč nevolit komunisty, zřejmě měl namysli, že není práce, ceny jsou vysoko, platy nízké - no myslím, že velký problém bylo právě ten pocit, že někde něco řekneš (nebo tvoje dítě) a začne tě sledovat stb, dostaneš vyhazov....lidi se vzájemně udávali, šířily se fámy (o církvích, o hercích, zpěvácích), postižení byly na okraji společnosti a postižené děti se raději neměly narodit, nadřízený si mohl dovolit všecko atd. Všichni měli být tak nějak stejní a když se někdo lišil, bylo zle.
Dnes máme nesrovnatelně větší svobodu právě ve výše uvedeném smyslu - samozřejmě, řešíme zase jiné problémy, ale ty mi přijdou přirozené a hlavně řešitelné.
Předchozí