Já jsem skutečně "stará" matka. První dítko v 35 a druhé v 39. Prostě to tak zařídil život. Sama jsem se na dítě a rodinu cítila skutečně zralá až tak kolem 28. roku; pokud jsem pocítila mateřské touhy někdy dřív, tak to byly jen takové záchvěvy, které brzy pominuly. Ale o tom nechci hovořit.
Já chodím s dětmi na pískoviště přes léto dost často. Dokud jsem měla jen dcerku, hrála jsem si neustále s ní - pokuřovat jsem tam častěji viděla spíš ty mladší maminky. S druhým dítkem (které je hlavně v kočárku) si s malou hraji jen chvíli a spíš sleduji, jak si na hřišti vede. Dokonce občas i s nějakou mamčou prohodím pár vět, ale nechodím tam kvůli tomu.
Dost lidí mě odsuzuje, že jsem si pořídila děti až na "stará kolena", ale já jsem takto v pohodě. Navíc mám pocit, že moje tělo se s mateřstvím omladilo (energie mám víc než za svobodna, stíhám víc věcí, než dříve atd.). A rozhodně nediskriminuji mladé maminky - sama se s nimi občas setkávám na plavání kojenců a batolat - a ani neupozorňuji 20letou maminku, že tykání bych měla nabídnou já jí a ne ona mmě
Myslím, že autorka se příliš posuzuje a soudí ostatní. Chtělo by to možná trochu pokory - a také by neškodilo si uvědomit, že naše okolí je často naše vlastní zrcadlo. Pokud já budu v pohodě (bez pomluv jiných, bez negativních názorů na vše okolo), budou se kolem mě pohybovat především príma lidé. A ti, co príma nejsou - no co, to je jejich problém a já se tím trápit nebudu. Přesto necítím potřebu je pomlouvat a sledovat, co nosí na sobě - to je skutečně mimo mísu. Pokud autorka někoho inspirovala ke změně šatníku, ať je ráda - je tak pro někoho vzor. Nemusí to být přece ze zlé vůle té jiné maminky. Má-li poznámku někdo o mém věku - stačí říct "děkuji za kompliment" - ať už to bylo míněno jakkoli. A rozhodně podobné poznámky nemusí lidé pronášet proto, že by mladé paní záviděli její mládí.
A bude-li každý člověk příjemný k lidem ve svém okolí, věřím, že většina lidí je bude mít také radši. Vysíláme-li k lidem negativní myšlenky, negativní emoce, tak ani oni tak budou vnímat nás.
Mladým i starším ročníkům zdar.