s těma očima je to podle mne fakt spíš náhoda
já mám oba rodiče hnědooké, můj bratr (vlastní) má taktéž hnědooké a já jediná jsem se narodila s modrýma očima, které v 10-ti zezelenaly (naférovku zelená, žádný jiný odstín ani nádech tam není). Je to po prarodičích
Můj manžel má krásné čokoládové oči a taktéž synek je podědil - téměř nejde rozpoznat zornička od duhovky...
Taky mě zaráží dominantní gen pro blonďaté vlasy v naší rodině - všech 6 sourozenců mé babičky (matka mé maminky) i ona sama jsou původní blonďáci, 3 nejmladší po cca 20-ti letech věku postupně tmavli. 3 nejstarší si naopak udrželi blonďaté vlasy po celý život - potom rovnou "přešli" na bílou barvu vlasů. Přitom jsou "křížení" jejich maminka byla blonďatí, tatínek měl havraní černé vlasy.
Moje babička (blond) měla s dědečkem (havraní černé vlasy) moji maminku, která byla blond stejně, jako její brat. Mamka ztmavla cca ve 30-ti letech (po dětech - prý za to může hladina estrogenu, jsem se někde dočetla). Nicméně já jsem doteď blond - fakt jeden z nejsvětlejších blond odstínů (jako maličká jsem měla takové ty téměř bílé vlásky), přitom můj taťka má tmavě hnědé kaštanové vlasy. Můj brácha měl, coby malý, hnědé vlasy (světlejší), teď je má tmavě hnědé.
Můj synek se narodil jako černovlasý/černooký, ale po vypadání prvních vlásků má teď plavou/světle oříškovou barvu. Přitom manžel /jeho otec/ má tmavé vlasy ...
Je to fakt zajímavé - tolik křížení a přitom přeci jen se ten gen pořád projevuje.
Je to tak i v rodinách ostatních sourozenců mé babičky - většinou jej dědí dcery (že by to bylo vážně vázáno na ten estrogen?).