Ivuljenko,
máš pravdu, on hlavně celý článek tvrdí jistou zásadní pitomost. Veškeré naše tělo je totiž přece tvořeno chemickými látkami. Autor označuje jako chemické látky jsou pouze potravinářská aditiva. Což zcela degraduje důvěryhodnost jeho dalších tvrzení. Chemickou látkou je samozřejmě cokoli - voda, sůl, cukr... vše živé i neživé kolem nás je tvořeno chemickými látkami.
Samozřejmě souhlasím s tím, že potravinářská aditiva jsou z velké části něco, co není záhodno konzumovat. Ale jedná se jen o velmi úzkou skupinu chemických látek a hesla "nechci jíst chemické látky" jsou možná úsměvná u laika, ovšem u člověka, který se prohlašuje chemikem, je to dosti neuvěřitelné. Nedivím se, byl-li ten člověk skutečně kdy chemikem, že byl nucen odborné pracoviště opustit.
Je škoda, že dobrou myšlenku (s níž vřele souhlasím) - tedy maximálně používat základní potraviny a minimálně potraviny vysoce zpracované - propaguje takováto slátanina. Zbytečně to pak dobrý princip degraduje.
Nevím, odkud máš níže uvedený seznam "éček" - jsou v tom bohužel dost chyby.
Třeba namátkou E 120 je košenila, tartarazin je E 102.
kys. sorbinová neexistuje, jde zřejmě o kys. sorbovou.
je toho tam povícero.
Seznamy "éček" nejsou nic tajného, ale bohužel internetem koluje spousta zpotvořených a zavádějících seznamů.
Lepší je vzít seznam v nějaké potravinářské příručce. Akorát je to většinou papírové, neb jde zpravidla o skripta a podobné věci.
Předchozí