| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Maturity kdysi a dnes

Ygorko,
ten příspěvek jsem četla, dokonce několikrát, rovněž i tento. pominu-li označení trotl (pokusím se nebýt vztahovačná~;)), pak myslím, že se naše názory liší v tom, co považujeme za všeobecné vzdělání.
Vezmu-li konkrétně vaše připomínky, tak např. první pomoc a to, jak léčit nemoci probíráme se studenty v biologii již na nižším gymnáziu a rovněž na vyšším je tomu věnována velká pozornost. přesto si tuto dovednost, schopnost a znalost mnozí ze školy do života neodnášejí. bohužel, motivace, kterou jsem na tato témata vždy používala na studenty nějak nefunguje, když neřeknu "bude z toho písemka", tak nevědí nic. ~d~~d~
jen bych dodala, že absolventi nezdravotnických odborných škol jsou na tom ještě mnohem hůř, znám absolventy průmyslovek, kteří netuší jaký je rozdíl mezi slezinou a slinivkou, jak probíhá menstruační cyklus nebo, že prostatu ženy nemají, o první pomoci ani radši nebudu mluvit...~d~
zajímalo by mě, která střední škola tedy poskytuje všeobecné vzdělání v přírodovědných předmětech na kvalitnější úrovni než gymnázium (bez ironie)~d~
konkrétně já jsem měla na gymplu štěstí, že 2 roky jsme měli naprosto super kantorku, která zapálila pro biologii mimo jiné spolužáky i mě. Bohužel poté ji nahradila taková parodie na pedagoga, že se mi to nechce ani psát, tutéž osobu jsme měli i na chemii. Zato na fyziku jsme měli pedagogický zázrak, každou hodinu nějaký experiment, v laborkách pokusy, mimo jiné zapojování obvodů, odvozování Achimédova zákona, samé problémové úlohy, ještě dříve, než se to začalo propagovat a ve výuce více využívat. bohužel pro mě, fyzika mě nebavila a odnesla jsme si z ní z gymnázia mnohem méně než jsem mohla~d~
Jelikož mám též přírodovědné vzdělání, musela jsem si gymnaziální teorii (biologii a chemii) dostudovat z výše popsaných důvodů, matematikou jsem naopak byla vybavena dobře.~d~
Humanitně vzdělaná nejsem v žádném případě, kromě češtiny a ruštiny musím úroveň výuky na "mém" gymnáziu zhodnotit slovy "nuda, nuda, šeď, šeď", dokonce ani latinu jsme neměli~d~
Gymnaziální vzdělání JE teoretické, nikoliv praktické, navíc se to za tu dobu, co jsem odmaturovala já hodně změnilo. Snížily se dotace hodin (dříve se učily BI, CH i FY po celé 4 roky), ubylo laboratorních, tedy praktických hodin.~Rv
Z toho co jsem napsala vyplývá, že každá z nás má poněkud odlišné zkušenosti z doby studia na gymnáziu. Moji spolužáci na PřF UK pokud vím, nedostatky v přírodovědném vzdělání ze svých gymnázií nepociťovali, ale nemohu mluvit za ně.
To že musím pořád zjišťovat, co je v biologii nového, googlovat, atd... to považuji za normální, vzhledem k tomu, jakým způsobem pokročily vědecké výzkumy právě v tomto oboru~d~
gymnázium skutečně prakticky člověka nevzdělává, s tím nelze než souhlasit. a nikdy to nebylo jinak. ani nevím, zda je nutné toto měnit~d~ Cestou k tomu, aby měli maturanti všeobecné i praktické vzdělání snad jsou lycea?? Nevím.~d~ Je otázkou, co vlastně od studia na střední škole očekávat~d~ můj názor je, že pokud je dítě studijně nadané, pak je obvykle gymnázium nelepší přípravou na VŠ studium. Pro praktický život a rychlé zaměstnání je ale lepší odborná škola, gymnazisté jsou prostě pro praktický život většinou "nedodělaní". ~d~
Rozhodně ale od našich absolventů vím, co požadují VŠ - gymnaziální látka je během jednoho semináře zopakována a doplněna a staví se na znalostech získaných na gymnáziu. Jistě, že v odborných předmětech jsou třeba absolventi průmyslovek na ČVUT na tom lépe než gymnazisté, ale v matematice už tomu tak není. ~d~
to jsem ale poněkud odbočila od původní otázky - zda má maturita na gymnáziu vypadat stejně jako maturita na odborných školách......

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 6-6= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.