Samozřejmě máš pravdu. Přečetl jsem si diskusi a je tu snaha vidět věci takové jaké jsou. Já sám jsem stahovač filmů, z uložto, i když často asijské produkce, které bych tu nikdy nekoupil, ale nejen tyto. Nicméně, pokud mi někdo řekne o dobrém filmu, první co mne napadne je stáhnout si ho.
Důvody tu už byly vyjmenovány jinými dost obsáhle. Já jen dodám, že pokud si mám vybrat jestli tyto filmy nikdy neuvidím, protože o ty peníze rodinu prostě připravit nemůžu, nebo jestli je stáhnu, tak je stáhnu. Ceny jsou opravdu nemravné a navíc některé DVD mají ochranu proti přehrávání v PC, takže jsem je po zakoupení ani neotevřel.
Funkčním řešením, které se navíc asi prosadí samospádem, je rozlišování. Za hudbu maložánrové autorky jako jsi ty zaplatím, za milionkrát přehranou a zaplacenou hudbu z které OSA vydělává majlant nezaplatím, nebo si ji ani nestáhnu. Musel bych ovšem vědět co a jak, a u stahování přemýšlet. To by usnadnilo dobře nastavené legální stahování s příslušným komentářem.
Druhou možností ve neustálý tupý právní boj mezi OSA a nelegálními distributory, případně stahovači, který se nedá vyhrát. Prosím hledejme konsenzuální cesty dobré pro všechny, kromě zlodějů. Zloději tu nejsou jen nelegální kopírovači, ale i legální chamtivci kteří se "ochranou" a distribucí živí a neznají meze toho co by rádi shrábli. Myslím že autoři a posluchači nebo diváci jsou na jedné lodi, neobejdou se bez sebe navzájem a měli by spolu komunikovat k vytvoření konsenzu. Ty "obchodníky s uměním" bych z toho s radostí vynechal.
Předchozí