| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Co je homeopatie?

Napsal jsem svůj názor, otevřeně, ale bez urážek. Nepsal jsem, že kdo homeopatii využívá, je „… raději nepsat,“ a pokud je tím myšlená nějaká urážka, tak jsem to ani nemyslel a nemyslím. Ani jsem nepsal o „jediné a naší pravdě,“ absolutní a navždy.
Osobně jsem se s přesvědčením o takové „jediné a naší pravdě“ setkal docela často u homeopatů a jejich pravidelných pacientů. Stejně jako s tím, že lidé, kteří homeopatii věřili, věřili jako ta příslovečná ovce ze stáda. Není to zkrátka tak, že na jedné straně jsou ovce, následující někoho, kdo mluví o „vědecké“, absolutní a jediné pravdě, na druhé straně alternativní, rozumní, zodpovědní a samostatně uvažující lidé. Takoví i takoví jsou na obou stranách.

Ano, spousta léků má vedlejší účinky, o to se nepřu. Ani svoje, ani cizí dítě nehoním se vším k lékaři. Ale účinky, i ty negativní, se dají nějak ověřit postupem, který se dá zopakovat a na základě výsledků usoudit, zda věřit, nebo ne. Homeopatie je postavená tak, že to dost dobře nejde. Na druhou stranu se dá pokládat za prokázaný účinek placebo efektu, a to i do takové míry, že se to může zdát skoro zázračné. Homeopatie většinou splňuje podmínku „hlavně neškodit“, což ještě neznamená, že léčí. Možná že léčí – ale zatím se to podle toho, co vím, nepodařilo dokázat, a tam, kde homeopatikum údajně účinkovalo, se to dá stejně dobře vysvětlit placebo efektem. Možná fungují i ty horoskopy, možná funguje i ta magie, kdo ví, jsou věci mezi nebem a zemí. Z různých dob a koutů světa existují zprávy o tom, co všechno dokázali domorodí šamani a léčitelé. Nicméně i se šamany by ti Eskymáci, nebýt očkování, nakonec nejspíš skoro vymřeli, s výjimkou pár procent s přirozenými protilátkami.

A mimochodem, i voda a cukr jsou chemické sloučeniny.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 3+2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.