| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Co je homeopatie?

Otázku jsem asi nepochopil, myslel jsem, že se ptáte na to, co dělám při nemoci já a na to jsem odpovídal.

Pokud jde o to, proč věřím klasické medicíně a ne homeopatii, řekl bych, že jsem to už napsal taky. Ale popořadě: o klasické medicíně vím, že není dokonalá, všeznalá, že podléhá komerčním tlakům a že i vědci jsou v pokušení úmyslně nebo podvědomě přizpůsobovat výsledky. Přesto v zásadě platí, že je kritická a že jsou výsledky, ke kterým někdo dospěl, průběžně nezávisle ověřovány někým jiným. Pokud někdo zopakuje postup někým popsaný a dospěje k jiným výsledkům, nastává diskuse, proč tomu tak je. To je základ toho, proč klasické medicíně v zásadě věřím, i kdybych to měl popsat tak, že k dispozici není nic lepšího - ale to, co je, je docela dost dobré, stačí srovnat dnešní úroveň s úrovní před padesáti nebo sto lety. A to zvyšování úrovně je možné právě díky kritičnosti.

Mezi hlavními důvody, proč nevěřím homeopatii, je jednak to, že
co vím, homeopatický přípravek se zkouší tak, že se nový přípravek dává lidem a ti popisují, co cítí, svoje tělesné stavy, třeba i sny. Z toho se sestaví seznam x možných účinků. Pokud by někdo homeopatickým způsobem chtěl účinky přezkoumat a zjistil, že výsledky jsou jiné, připíší se nové "účinky" k seznamu (to mám mj. ze stránek brněnské Homeopatické fakulty).

Dále: základem homeopatie je přesvědčení o jakési životní síle. Její existenci zatím nikdo neprokázal, nikdo ji nedokáže blíž popsat, natož změřit. Přitom vysvětlení klasické medicíny o tom, jak tělo funguje, do sebe logicky zapadá bez ní. Existence virů podle mne doložená je, popsané jsou taky.

O magii jsem psal proto, že jsem vystudoval etnografii, magie mne zajímá dlouho, studuji ji dlouho a vím o ní - nebo o lidových představách o ní - hodně, proto mne trká do očí podobnost lidové magie s homeopatií. A proto si také myslím, že homeopatie vznikla, v době, kdy o příčinách nemocí a fungování těla ještě moc známo nebylo, jako pokus podívat se na obecně rozšířené magické představy optikou rodící se vědy. Byl to pokus vyhmátnout v lidové magii pomyslné racionální jádro a použít ho jako základ pro vysvětlení pochodů v lidském těle. Podle mne to byla slepá ulička, pokus překonaný zvyšující se úrovní poznání.

Nikomu víru v homeopatii neberu, ovšem myslím, že pokud někdo o homeopatikách uvažuje, měl by asi taky vědět, jak homeopatie vysvětluje nemoci. Podle mne si totiž dost lidí myslí, že homeopatické přípravky vznikají tak nějak podobně jako klasické léky, tj. že stejně zkoumají i jejich účinky, což není pravda. Z mojí osobní zkušenosti si dost lidí taky jednoduše myslí, že homeopatika jsou prostě nějaké léky "bez chemie" nebo z "bylinek", podobné jako klasické, ale navíc "zdravější".

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 0+8= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.