Citrusy pravou alergii způsobují jen velmi málokdy (viz Fuchs, Alergie číhá v jídle a pití, vynikající alergolog a vynikající kniha), dtto jahody a kakao, tyto potraviny působí tzv.histaminoliberační reakci, ta se od alergie liší především v množství pozřené potraviny atd. - nejsilnější alergeny jsou jinde, a sice - BKM a vejce. Zas se dívám do statistik, které jsem sestavovala - z těch dětí 0-3 roky, u kterých byla nutnost eliminační dieta, u drtivé většiny byla reakce na BKM (u plných 86%). V tomhle kontextu - rada "vysadit citrusy, mořské plody, jahody, kakao a další histaminoliberační potraviny" je většině maminek k ničemu...Naštěstí, dnes už ty tabulky hypoalergenních a alergenních potravin vypadají jinak (i v těch oficiálních brožurkách co lze dostat na kožním atd.) a já jsem jen ráda, že jsem k tomu mohla přispět.
To samé zavádění příkrmů...tady se taky hodně změnilo k lepšímu - za to ale nemůžu já, ale oficiální statistiky a průzkumy, tuším že se konaly v letech 2008-2009 - ještě do roka 2008 se razil názor, že lepek po roce, vejce a mořské ryby po 2 letech... ukázalo se to být nesmysl , dnes se zavádí tyto vysoce alergenní potraviny po 4/6M.
Věci se mění, naštěstí